ОСИНОВИ ПАМЕТНИК

ОТЧЕТ ДЕЙНОСТИТЕ В СОУ „МАКСИМ РАЙКОВИЧ“, ГРАД ДРЯНОВО ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ЧЕСТВАНЕ НА СТОГОДИШНИНАТА ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА И ИНИЦИАТИВАТА „ОСИНОВИ ПАМЕТНИК“ НА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ „ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ“

Във връзка с изпълнението на програмата училището осъществи следните мероприятия.
През учебната 2015/2016 година Паметникът на загиналите за отечеството в с. Ганчовец и паметникът в с. Гостилица бяха системно поддържани и почиствани от учениците на СОУ „Максим Райкович“. С подкрепата на кметските наместници предстои да бъде облагородено пространството около тях. От особени грижи и популяризация се нуждае Паметникът на загиналите от кметство Пърша – с. Царева ливада.
Ученици от Х“а“ клас започнаха изследователска работа по събиране на информация за историята на построяването на паметниците. Работиха на терен и проучиха документи от Исторически музей – Дряново и Държавен архив – Габрово. Предстои и опит за паспортизация и заснемане на паметниците, за да се направят аргументирани научни съобщения.
Провежда се задълбочено изследване на живота и военните подвизи на дряновеца ген. Христо Нейков Койчев. Търсят се спонсори за издаване на кратко животоописание на участника в няколко войни за България. Съдействахме в организацията на тържествата пред Паметника на загиналите за национално обединение по случай 100-годишнината от началото на Първата световна война.
Открит урок по родолюбие беше изнесен по време на честването на 140-годишнината от Дряновската епопея. Директорът на училището, Катерина Стефанова, съвместно с НД „Традиция“, клуб Трявна организираха за учениците представяне на стандартното въоръжение на българската армия в Първата световна война. Беше изнесен и рецитал под наслов „Дряновските светци“ по стихове на Пенчо Славейков и текстове на Александър Емилов.
В час по български език и литература се проведе открит урок в Х„а“ клас на тема: “Българските писатели и Първата световна война в тяхното творчество“. Успешно преминаха тематични училищни конкурси за есе, стихотворение, разказ и презентация.

Изготвил: Александър Емилов, старши учител по БЕЛ