Дървото на Асеневци

 На 6 километра от китното балканско градче Дряново, по посока на с. Царева ливада, се намира рядък природен феномен – уникален вид дъб , който вероятно „помни“ времето на славния царски род Асеневци.

Ученици от СОУ “Максим Райкович“ , гр. Дряново, които работят по проект „Училището – зона за филантропия“, откриха тази природна забележителност и решиха с доброволчески труд да облагородят района около него и да направят чудното дърво достъпно за всички, желаещи да се възхитят от достолепието му. Вековното дърво се намира в землището на с. Долни Драгойча. Самото то е извор на легенди и датира от времето на голяма чумна епидемия, когато дряновци са бягали от своето селище и са се заселвали в близките гори. Долни Драгойча има три махали, наречени на трима богати братя, и в най-добрите си години е наброявало почти 300 жители. Сега те  са трима. Учениците са срещнаха с двама от тях – дядо Стефан и бай Моньо, а те с изключително гостоприемство разказаха преданията за дървото.

То остава дълбоко скрито за случайните минувачи. Пред него има обрасло в храсталак старо гробище от преди двеста години. В него домакините твърдят, че има заровена мраморна плоча с полумесец и надпис, който разказва за историята на дъба. Неговите, устоели на времето вековни клони се забелязват от пътя, но човек не подозира какво се крие долу.

Когато застанеш пред дървото,  а то изниква изведнъж пред теб, си поразен от величествената осанка, която категорично напомня непревземаема крепост от царско време. Пред очите ти „изниква“ стена от странна дървесна маса с дебела, прорязана и олющена от времето кора. Тя е грохнала от вековете, но величествена и горда като че ли стои и охранява нещо свято. Когато вдигнеш глава, дъхът ти спира от устремените като космически антени в небето клони. Прехласнат слушаш легендите на дядо Стефан и бай Моньо и забравяш за настоящето. А те и двамата са единодушни, че дървото е в подножието на местността „Цар Асен“. Отсреща, под хълма, са ливадите, където са пасели конете на Асеневци. За възрастта на дървото двамата имат разминавания, но се обединяват около числата 700-1 000 години. Има и много по-смели хипотези.

Местните жители разказват как преди десетилетия край дървото са празнували Гергьовден с цялото село. На протегнатите му като ръце към небето клони, събрали толкова време и история, са връзвали шарени люлки и са се люлели за здраве. Нещастен инцидент слага край на традицията пред 1942 година.

Дървото създава усещане, че си в храм или в някое езическо светилище. В основата му дълги години са палели свещи и са произнасяли молитви. Необяснимата тайнственост, която витае около него, се засилва и от преданията, че в кухото му стебло има скрити несметни съкровище и ръкописи от времето на Втората българска държава. Вечер край дъба играят хоро самодиви и „мята“ игриви пламъчета златото на руските войници, който са лагерували наблизо през Руско-турската освободителна война. Ако искате да разбулите някоя от тайните на Дървото на Асеневци, Вие сте добре дошли в гостоприемно Дряново.

Най-смелата легенда е, че хилядолетният дъб е свято дърво на свято място и е заредено с космическа енергия, която осъществява връзка с Вселената.

Изготвил: Александър Емилов

IMG_2003 IMG_2005 - Copy IMG_2006 - Copy IMG_2009 - Copy IMG_2010 - Copy IMG_2011 - Copy IMG_2012 - Copy IMG_2016 - Copy IMG_2018 - Copy