Новини_

Обучение на Педагогическата колегия – 11-12.11.2017 год. 

Детско полицейско управление 


Дарение от Фондация „Приятели на България“

Стипендия на ученик за първи срок на 2014/2015 учебна година

Отбелязване на 1 ноември – Ден на народните будители 


 Посетете фейсбук страницата на училищетfacebook_iconо


Вечер,  посветена на живота и творчеството на Фреди Меркюри и международния ден за борба със СПИН

            В навечерието на 1 декември – международния ден за борба със спин в СОУ „М. Райкович” се проведе вечер, посветена на живота и творчеството на Фреди Меркюри и международния ден за борба със СПИН.

            Идеята на това събитие е чрез популяризиране изкуството на Фреди Меркюри, да се помогне на присъстващите в превенцията на една от най- жестоките болести на века – СПИН.

                Съчетавайки полезното с приятното организаторите на събитието – учениците от 10 и 11 клас, представиха  две презентации, които обединени извеждат идеята, че СПИН е чумата на нашия век и всички заедно трябва да се борим и пазим от нея.

               Първата презентация  на тема: „Фреди Меркюри – живот и творческа дейност“ бе представена от авторския колектив: Алекс Корнев и Стела Вачкова от 11 клас, с научни ръководители г-н Иван Димитров , старши учител – специалист по биология и здравно образование и г-н Славчо Илиев старши учител , специалист по музика.

               След тази прекрасна презентация, която развълнува всички и показа,че всеки жанр на музикалното изкуство, ако е стойностен остава вечен, беше представена  и втората презентация на тема „СПИН –  като вирусно заболяване“, изработена от Цветелина Тотева и Митко Сираков от 11 клас, с научен ръководител г-н Иван Димитров , старши учител., преподавател по биология и ЗО.

              Залата бе украсена с постери и брошури, изработени в часовете по информационни технологии от деветокласниците, под ръководството на г-жа Калинка Ангелова, преподавател по химия и опазване на околната среда и информатика и информационни технологии.

               Гости на тази вечер бяха г-жа М. Маринова – председател на общинската комисия по образование и култура, г-жа К. Стефанова –  директор на училищено, г-жа Р. Станчева – пом. Директор на училището, ученици от Клуб на знаещите „Айнщайн” и Клуб Таланти, ръководството на УС, преподаватели и родители.


 

КЛУБ НА ЗНАЕЩИТЕ

 отвори врати в СОУ „М. Райкович”

            На 7.11. 2013 г. в СОУ „ М. Райкович” се учреди КЛУБ НА ЗНАЕЩИТЕ. Тридесет и двама ученици от 3 до 12 клас с отличен успех и извоювани награди и отличия от общински, областни и  национални олимпиади, състезания и конкурси учредиха свой клуб. Целта на този клуб е оказване на необходимата помощ и подкрепа на членовете  му за успешно участие в предстоящите състезания и конкурси.

За председател на клуба бе избрана Мина Чалъкова от 8 клас, заместник председател – Даниел Млъзев от 10 клас и секретар Мария Ганева от 7 клас.

Дейността на клуба ще се ръководи от г-жа Т. Манева, главен учител, специалист по физика и математика.

IMG_2772 IMG_2770
IMG_2790 IMG_2781
IMG_2793 IMG_2773

 

Пенка Балева изпрати поздрав на Дряново от 3000 метра

p.balevaВъзпитаничката на училище „Максим Райкович” – Дряново, Пенка Балева, поздрави любимия си град от 3000 метра височина. Почетният член на варненския клуб „Адреналин” изпрати лятото с  поредния си парашутен скок, като непосредствено след приземяването заяви: „Този скок е поздрав за града на моето детство – Дряново, по случай празника му, който се отбелязва в деня на Света Петка – 14 октомври. Поздрав е и за всички възпитаници на любимото ми училище „Максим Райкович”, което чества 155 години”.

Смелата дряновка осъществи 11-я си тандемен парашутен скок на 27 септември от летището в Монтана, като нито за миг есенният вятър не я разколеба да поеме поредното предизвикателство.  78–годишната дама продължава да доказва спортното си дълголетие и е вече емблема на екстремните спортове на България.

Пенка Балева посвети 3000 – метровия си парашутен скок на Втория Велик събор на българите от цял свят, който ще се проведе във Варна от 1 до 3 ноември т.г., като пожела на всички участници в него здраве и успешни полети във всяко начинание. „Прегръщам България и всички българи у нас и по света” – каза  сърцатата дряновка.

Пенка Балева подарява последната си екстремна проява и на голямата българска актриса Аня Пенчева, която за нея е символ на красота, всеотдайност, любов и доброта.

Снежина Симеонова


 На 26, 27 и 28 април в гр. Девин се проведе Национално състезание по ИТ „Аз мога тук и сега“.

     От нашето училище участва Ангел Георгиев Иванов от 9 клас с преподаватели Руслана Маринова и Недка Витанова, който се състезава в направление „Компютърни презентации“. В състезанието участваха 240 ученици, от които 80 в направлението „Компютърни презентации“. 

     Ангел се представи достойно и получи Диплом и материални награди.  За преподавателите се проведе кръгла маса, на тема: „Проблеми в обучението по ИТ“ и лекции по направления.